Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak akva, esnek ve hafif bir mimarida olmalı, tatlıca bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyenik ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok güçlü oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de biröte kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro sineerken en özen etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sevap bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tat maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve sineime anık işgal etmek sineindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde sineilen bir puro ülküsel nem değerlerinde sineiliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine göre oldukça birebir ve sineilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken gayrı bir kişi bu nem değerinin puroya efsus edilen bir bedel olduğunu ve katiyen sineilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeseleimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değmeseletirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, kötü azalır ve sineimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, sineimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna hin ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en bol bedel bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız özdek averaj 6 kamer içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine kurulu bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı sinein muayyen bir hin içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca bir küme sıcaklık değmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri kurmak sinein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu bedel iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz güçlü nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile bile tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en bol tutum olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde güçlü nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.